Over Bunschoten-Spakenburg

Bunschoten-Spakenburg is een gemoedelijke plaats met historie, waar het dorpse leven nog centraal staat. Van ‘ons kent ons’ tot ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Oorspronkelijk nog twee kernen: Bunschoten en Spakenburg, maar in de loop van de tijd door voortdurende uitbreiding aan elkaar gegroeid tot Bunschoten-Spakenburg.

Toch verschilt het karakter van de beide plaatsen nog steeds. Bunschoten, aan de zuidkant, was altijd agrarisch gericht, terwijl Spakenburg van oudsher het vissersdorp is. De voormalige Zuiderzee maakte plaats voor de randmeren en dat betekende het einde van de vissersvloot. Toch wordt een groot aantal botters hier nog gekoesterd. In Spakenburg ligt, nu voor de pleziervaart, ongeveer de helft van de Nederlandse bottervloot! En ook als ze niet varen is dat een prachtig gezicht. De haven die tegen het dorpshart aan ligt, is vanwege de historische vloot een fotogenieke locatie.

In het dorp kom je nog regelmatig dames tegen in de Spakenburgse klederdracht. De bekende, kleurrijke krablappen zijn karakteristiek en tijdens de Spakenburgse dagen in juli en augustus zijn de prachtig uitgedoste dames in grote getalen te bewonderen.

Aantrekkelijk wonen
Met aan de ene kant de randmeren en aan de andere kant de polders richting Nijkerk en Amersfoort heeft Bunschoten-Spakenburg van alles wat. Watersport, heerlijk fietsen of met het pontje naar de overkant voor een snufje Flevoland: het is binnen handbereik. Qua horeca is er in het dorp meer dan voldoende keus, maar Amersfoort, Hilversum en Eemnes liggen in de directe omgeving. Genoeg te doen dus!